zaterdag 30 augustus 2014

Juli-Augustus 2014: Vogel-perikelen

Tot mijn grote vreugde vonden er weer twee zwaluwparen de weg naar ons huis.

Het eerste paartje bouwde een nestje in de schuur, vlakbij de deur naar de tuinkamer. Vier jongen kwamen uit het ei en alles ging goed tot ze gingen uitvliegen. Kennelijk was het gewicht van de beestjes te veel voor de rand want het nest viel naar beneden. 
Gelukkig overleefden ze alle vier en vliegen ze nu rond het huis.
Het tweede paar zocht ook weer zo'n leuke plek: Bovenop de ventilator op het terras van het appartement werd driftig gemetseld. 

We hebben toch even overleg gevoerd: Een nest met zwaluwen geeft behoorlijk wat troep en ja, zijn gasten daar nu zo blij mee?
Maar uiteindelijk toch besloten de zwaluwen door te laten bouwen. 
Ook hier vier jongen die na enkele weken het luchtruim kozen.

Op een bepaald moment hadden we iedere morgen zo rond de 20 zwaluwen rond het huis, die vlak over je hoofd vlogen of, als je aan het zwemmen was, bijna door je haren gingen. De jonkies hadden dan bepaalde rustplekken: Onder de parasol, op de bogen boven de ramen, onze hele tuin was een waar zwaluwen paradijs. 
We hebben ervan genoten maar het is nu ook wel weer lekker rustig. 

Met de mussen is het minder goed gegaan dit jaar: Door de vele, heftige buien zijn veel kleine musjes in wording in de regengoot terecht gekomen en weggespoeld. In de nestkastjes is het wel goed gegaan, daar hebben twee broedsels het tot vliegen gebracht.

Verder heeft er nog een roodstaart gebroed in een van de blauwsparren. Die maken een heel zacht krakerig geluidje, maar als je het geluid eenmaal kent hoor je ze de hele tijd.















Op facebook had ik het al gemeld: we hebben ook regelmatig een hop in de tuin gehad dit voorjaar, dat is echt een prachtige vogel. Iedere dag rond hetzelfde tijdstip. Een enkele keer waren het er twee. Een minuut of vijf, en dan waren ze weer weg. 

1 opmerking:

  1. Hihihi hier kan ik me iets bij voorstellen. Toen wij hier pas woonden vlogen de duiven dagelijks vlak over ons hoofd. Wij hebben een nieuwbouw huis met aan een kant een bos.We vermoeden dat dit hun habitat was. Nu doen ze het niet meer, maar drinkjen zomers water bij ons. Wij hebben dit jaar ook voor het eerst de hop geregeld bij ons in de tuin gezien. Veel plezier verder hier in dit land.

    BeantwoordenVerwijderen