donderdag 24 april 2014

April 2014: Pécs



Nu we wat langer hier wonen, komt er ook meer tijd om wat verder te kijken dan ons huis en onze tuin. Op een klein uurtje rijden bij ons vandaan ligt de mediterrane stad Pécs. Hieronder wat informatie over de stad en een foto-impressie.

Pécs is de hoofdstad van de provincie Baranya, in het zuiden van Transdanubië, aan de voet van het Mecsekgebergte.
Pécs was al in de Romeinse tijd van belang als verkeersknooppunt, was als Sopianis of Sopianiae hoofdstad van de Romeinse provincie Valeria. Ze was van de 9de eeuw tot de late middeleeuwen de grootste Hongaarse stad, had een bisschopszetel (sinds 1009) en was een belangrijk cultureel centrum. Ze stond wel bekend als Quinque Ecclesiae, naar de vijf grote kerken die de stad haar aanzien gaven. Nog steeds is de Duitse naam van de stad Fünfkirchen. Ze behoorde van 1541 tot 1687 tot het Osmaanse rijk en werd in 1780 tot koninklijke vrijstad verheven
Pécs is de vijfde stad van Hongarije. Het is een universiteitsstad met schitterende Domkerk. Bij de Dom worden opgravingen gedaan uit de Romeinse tijd. Deze opgravingen zijn te bezichtigen.
De stad heeft een prachtig oud centrum, dat elk jaar leuker wordt, want veel gebouwen en pleinen worden opgeknapt. Midden in het centrum staat de kerk van St Augustinus, voorheen een moskee. Dat is aan de bouw ook wel te zien.
Uit de Turkse tijd stammen enkele voormalige moskeeën, waarvan de Pasja Kasim Gasi-moskee wel de fraaiste is. Op de moskee van Pasja Hassan Jakovali in de Rákóczi út 2 verrijst een slanke, twaalfhoekige minaret, symbool van het best bewaard gebleven Turkse bouwwerk uit de 16de eeuw. De türbe van de Idris Baba, een achthoekige grafkapel op Nyár utca 8, staat in de tuin van het huidige kinderziekenhuis.
De stad Pécs was in 2010 cultureel hoofdstad van Europa. In dat jaar werd het Zsolnay Centre geopend.
Zsolnay (spreek uit: zolnai) is de naam van het prachtige porcelein wat vanaf eind 19e eeuw werd geproduceerd in de gelijknamige fabriek op dit terrein, waar nu het Centre is gevestigd.

Het was een echt familie- bedrijf en naast het porcelein werden ook ornamenten vervaardigd met speciale, door de fam. Zsolnay ontwikkelde technieken. Vele voorbeelden hiervan zijn te vinden in Budapest en natuurlijk ook in Pécs.
Het postkantoor, het huidige provinciehuis, het Színhaz en de Morenapotheek  zijn hele mooie voorbeelden van gebouwen met Zsolnay-ornamenten.  
Interessant is ook de vlooienmarkt op zondag. Dat is een rommelmarkt waar je werkelijk van alles kunt kopen, nieuw en gebruikt, alle soorten goederen, maar ook auto's, planten, dieren en ook kun je er Hollandse kaas kopen bij Klaas. Je kunt er makkelijk een dag doorbrengen.
En verder zijn er vele terrasjes, restaurantjes en leuke winkeltjes die Pécs maken tot een heerlijke stad om te bezoeken.
postkantoor, topgevel

putdeksel met de vijf torens

stukje oude stadsmuur

art nouveau-gevel

rommelmarkt

rommelmarkt

Domkerk

Moskee (2x)

Szechény Tér



Met dank aan Hans van Kalsbeek voor een deel van de foto's





Geen opmerkingen:

Een reactie posten