maandag 29 juli 2013

Juli 2013: Op stap III: Bikal


In Bikal, een plaatsje hier ongeveer een half uur rijden vandaan, bevind zich een nagebouwd dorpje uit de Middeleeuwen. 
De oprichter (Puchner Birtok) heeft uit alle delen van Hongarije oude gebouwen en huizen opgekocht, afgebroken en op dit terrein opnieuw opgebouwd. 
Er bevindt zich ook een grote arena, waar openlucht-voorstellingen worden gehouden, zo ook de 6e juli. 
Kati had ons beiden en Marta uitgenodigd. 

De voorstelling betrof leven en invloed van Koning Mátyás az igazságos, die regeerde van 1458 tot 1490. Mátyás werd ook wel de 'Turkenslachter ' genoemd vanwege zijn succesvolle veldslagen om de Turken uit het land te verdrijven. 
Op zijn 15e werd hij reeds gekroond en hij heeft Hongarije een periode van voorspoed en welzijn bezorgd. Onder zijn koningschap kwam er een nieuw wetsysteem en kwam er openbaar onderwijs en ziekenzorg. Er wordt verteld dat hij ook wel vermomd het land doortrok om te achterhalen wat zijn onderdanen over hem en zijn regering vertelden en zodoende evt misstanden uit de weg te ruimen. Vandaar zijn 2e bijnaam:  'de Rechtvaardige'



                                                                                Het speciale theatergezelschap dat deze voorstelling  verzorgde, maakte het geheel spectaculair: Gedurende de voorstelling deden meer dan 20 paarden met hun ruiters mee. Deze paarden zijn speciaal getraind voor dit soort voorstellingen. 

Er bevind zich op het terrein ook een splinternieuw Wellness-center, dat gaan wij komende winter uitproberen.









En wat te denken van de sterrenhemel en de heuvels van de Meczek, die ook bijdroegen aan de sprookjesachtige sfeer van de avond. Dit compenseerde ruimschoots de verder wat simpele voorstelling. 
Er waren veel gezinnen met kinderen en al vaker hebben wij geconstateerd dat in Hongarije veel wordt gedaan om de nationale geschiedenis levendig te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten