zaterdag 25 mei 2013

Mei 2013: Vlierbloesemsiroop

Alles begint met de bloemen plukken. Alleen de schermbloemen die  helemaal open zijn, zijn goed. Pluk geen bloemen in de buurt van een autoweg of waar gespoten wordt.
 De bloemen goed wassen, bladeren en stelen verwijderen, vooral ook de beestjes.
In schone potten ( bijv. lege bruinebonepotten) de vlierbloesems doen met citroenschijven (ik doe er twee in een bruinebonen pot). De bloesems aandrukken, er kunnen er aardig wat in.
Bronwater erbij tot de pot vol is en goed afsluiten
 De potten goed sluiten en een dagje in de zon zetten.
 Zonde om zo'n pot weer leeg te maken, het ziet er zo al mooi uit.
Maar toch gaan we dat doen. Het vocht opvangen en zeven met een zeef uiteraard en een schone theedoek. 

Dan het sap in een pan doen met suiker. Op een liter sap is 500 gram suiker nodig.
Het mengsel verwarmen en al roerende de suiker laten oplossen.
Vervolgens de siroop overgieten in schone flessen met een goed af te sluiten dop en tot gebruik wegzetten op een koele plaats. 
Sowieso een paar dagen om de smaak goed tot zijn recht te laten komen.
En dan, op een warme dag, een scheut siroop in een glas, bronwater erbij, ijsblokjes en een schijfje citroen.... heerlijk!


Kortom: dit kun jij ook. 
Met dank aan de wildplukker, van wie ik dit recept heb overgenomen.

2 opmerkingen: